Ürün Sepetinize Eklendi

X
SEPETE GİT
ALIŞVERİŞE DEVAM ET

14

NİS'18
Kumaş Türleri

 

KUMAŞ TÜRLERİ
 
Pamuk: Nefes alabilen bir yapıda olması nedeniyle, terletme özelliğini minimum seviyede tutan bir kumaştır. Sıcak koşullarda rahatlıkla tercih sebebi olabilecek bir dokuya sahiptir.. Yıkama ve ütüleme işlemlerinde ısı oranına dikkat edilmesi gerekmektedir. Doğal yapısı gereği, alerjik reaksiyona sebebiyet vermez.
 
Keten: Havayı saklı tutmaması sebebi ile serin tutma özelliği bulunmaktadır. Bu nedenle yaz aylarında özellikle tercih edilen bir kumaş türüdür. Ketenli dokumalar oldukça dayanıklı ve emici yapıdadırlar.
 
Viskon: Bakımı kolay olan bir kumaş  türüdür. Renk atmayan, bir kumaştır. Ter çekme özelliği bulunmaktadır. Makinada yıkanmaya uygun bir yapıya sahiptir. Dökümlü yapısı nedeniyle, şık bir görünüm kazandırır. 
 
Akrilik: Bakımı kolay olan bir kumaş çeşididir. Gün ışığına karşı dayanıklıdır. Akrilik ürünler çamaşır makinasında kolaylıkla yıkanabilir.Yumuşak, hafif ve rahat bir kumaştır.
 
Polyester: Esnek olması nedeniyle buruşmaya karşı dayanıklıdır. Işığa, bakterilere karşı dayanımı yüksek, uzun ömürlüdür. Makinede kolayca yıkanabilen, çabuk kuruyabilen ve ütüleme işlemi yapılmadan da rahatlıkla kullanılabilmektedir. Nefes alabilen, hafif ağırlıkta bir kumaştır. Polyester liflerinin kuruluk ve ıslaklığa direnç oranı oldukça yüksektir. 
 
Likra/Elastan: Düşük ısıda yıkanılması önerilen bir kumaştır. Esneme özelliği nedeniyle, dayanıklı, güçlü yapıdaki dokuma türüne dahil olmaktadır.
 
Denim (Kot): Ham maddesi koton olan, doğal yenilenmiş bir ipliktir. Ütüleme işleminde, buhar kullanımı önerilir. Ön yüzeydeki yıpranma oranını önlemek için ürünleri ters çevirerek yıkaması önerilir. 
 
Şile Bezi: Özellikle yaz aylarında tercih edilen bir kumaş türüdür. %100 pamuktan üretilmiş olması nedeniyle terletmeyen, alerjik özelliği olmayan bir kumaştır.
 
Yün: Kumaş içerisinde tutulan hava, yünün sıcak ve soğuğa karşı yalıtım özelliğini artırır.Yünlü kumaşlar yapısındaki nem çekme niteliği ile yumuşak ve esnek kumaşlardır.
 
Krep: Kumaş, dökümlü, salaş bir kumaş türü olduğu için tesettür giyimde çokça tercih edilir. Her vücut tipine yakışır, vücuda yapışmaz. Krepten yapılan kıyafetler şık ve gösterişlidir, bu da kullanılmak istenmesinin ayrıca nedenidir. Ütü sevmeyenler için de güzel bir tercihtir, kırışmaz. Kırışma durumu tabi ki içindeki pamuk oranına göre farklılık gösterebilir, unutulmamalıdır. Terletmeyen, hafif bir kumaştır. Her mevsime uygun olabilecek şekilde üretilmiş birçok çeşidi vardır. Malumunuz yazlık kıyafetler için terletmeyen, rahat kumaştan yapılmış kıyafetler tercih edilir, bu bakımdan krepler iyi bir seçenektir.
 
Jarse : İpek ve yünden esnek dokunmuş kumaştır. Jarsenin ince örgü dikişleri vardır. Kolay kıvrım oluşturur ve kırışmaz.
 
Pamuk : Pamuk, viskoz veya sentetik liflerden üretilmiştir.İpek kumaşlar hafif. güçlü, esnek ve dayanıklıdır.Hafif nemli iken ters tarafından ütülenir.Ütülerken üsten su ile ıslatmayın, buhar vermeyin, zira leke kalabilir.
 
Saten: Parlak bir kumaştır.  kumaşlar kolayca diğer kumaşlardan ayırt edilir. Bükümlü pamuk ipliğinden yapılmış. Daha fazla bükülmüş iplikler daha çok parlaklık üretir. Saten ipek benzer şekilde çok hoş çekici parlaklıkta, bulut gibisine hafifliğindedir. En büyük avantajı ise buruşmaya karşı olan dayanıklılığıdır.
 
Deri : Rüzgardan korur, vücuttaki nemi emer ve su geçirmez. Her derinin özellikleri vardır. İşleme ve üretim yöntemine bağlı olarak, yumuşak  parlak veya mat bir parça ortaya çıkabilir. Çeşitli deri kumaşın bölümleri mont, çizme, eldiven veya çanta yapmak için kullanılır. Gözenekli yumuşak deriler ( süet, kadife tipi ) çok ince eldivenlerin, ayakkabıların, çantaların, aksesuarların yapımında kullanılır. 
 
Süet : Süet kıyafetlerinizi yağmurlu havalarda kullanmamaya, üzerlerine parfüm veya deodorant sıkmamaya dikkat etmelisiniz. Üzerine kıyafeti ezecek bir şey koymamak çok önemlidir. Ayrıca süet kumaşlar için özel olarak üretilmiş süet koruma spreylerini düzenli olarak kullanmak da kumaşınızın ömrünü uzatacaktır.
 
Kaşmir : İnce ve yumuşak bir yapısı vardır.Kaşmir kıyafetlerini elde yıkamalı ya da kuru temizlemeye göndermelisiniz.
 
Şifon : Çok yumuşak ve ışık geçiren, bezayağı örgüde, ince, tek katlı ve yüksek bükümlü  ipek veya rayon  iplikten dokunmuş kumaştır. Doğal olması nedeniyle nefes alabilir özelliğe sahiptir. Nemi çok iyi transfer eder ve vücudun terlemesi durumunda rahatsızlık hissi vermez. Bir çok yıkamadan sonra bile parlaklığını ve rengini muhafaza eder.
 
Tensel : Pamuktan daha fazla emici özelliğe sahip, ipekten daha yumuşaktır. Nefes alabilen bir kumaştır. Kullanıldığı ürünlerde, birçok yıkamadan sonra dahi rengini korumaktadır. Parlaklığını yitirmez.

 






Anahtar Kelimeler: kumaş türleri, kumaş, Sefamerve